ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

Αντιμετώπιση των ψυχικών δυσκολιών

Η Ψυχοθεραπεία σε παιδιά έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των ψυχικών δυσκολιών του παιδιού/ εφήβου, την αξιοποίηση των ικανοτήτων του και την προσαρμογή του στο περιβάλλον, ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργικότητά του.

Η Ψυχοθεραπεία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση δυσκολιών που μπορεί να έχει ένα παιδί/έφηβος:

  • στη συμπεριφορά του
  • στην επικοινωνία του
  • στις διαπροσωπικές του σχέσεις
  • στην αυτοεκτίμησή του
  • στη διαχείριση του άγχους του (φοβίες, κρίσεις άγχους κτλ.)

Ακόμη βοηθάει στην αντιμετώπιση κρίσεων ή καταστάσεων στη ζωή του παιδιού/εφήβου, όπως το πένθος ή το διαζύγιο των γονέων, καθώς και στην αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών.

Η Ψυχοθεραπεία στα παιδιά διαφοροποιείται από αυτή των εφήβων και των ενηλίκων, καθώς χρησιμοποιεί το παιχνίδι, γενικά την εξωλεκτική επικοινωνία, ώστε να εκφραστούν σκέψεις-συναισθήματα.

Πιο συγκεκριμένα

Τα παιδιά συνήθως δεν εκφράζουν μέσω του λόγου όσα πιθανότατα τους συμβαίνουν, σκέφτονται ή αισθάνονται. Η παθολογία και οι ανάγκες κάθε παιδιού ποικίλουν και εκτείνονται σε ευρύ φάσμα. Η ψυχοθεραπεία, ανάλογα με το εκάστοτε αίτημα, εστιάζει αντίστοιχα.

Θα ήταν σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη ως προς την ψυχική-κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν διαγνώσεις αναπτυξιακών και εξελικτικών διαταραχών.

Στο Παιδικό Εργαστήρι

Η συχνότητα των συναντήσεων είναι το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα και ορίζεται μια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα. Η διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου είναι πολύ σημαντική, καθώς δημιουργεί και σταδιακά συμβάλει στη σχέση μεταξύ του θεραπευτή και του παιδιού/εφήβου, όπου θα μπορεί να επενδύει και να μοιράζεται όσα επιθυμεί.

Σε όλες τις συναντήσεις τηρείται το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα

Άρθρα

    parallax background

    Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τις θεραπευτικές υπηρεσίες ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων.